Már igen régóta foglalkoztatja az embereket, hogy létezik-e a szabad akarat. Mítosz vagy valóság-e? Ha röviden akarnám megválaszolni a kérdést, akkor azt mondanám, igen létezik, de nem feltétlenül neked.

Ez talán erősen hangzik, de annak is szántam, és valójában igaz is. A szabad akarat létezik, de rendkívül hosszú, és nehéz út vezet addig, mire valaki el tudja érni azt (és nagyon sokan feladják útközben), és nem feltétlenül lesz valaki boldog azért, mert felszabadult az akarata.

Kezdjük a történetet az elején. Nem történelmi távlatokban, hanem az emberi lénnyel. Mikor megszületünk, akkor több kész mintába kerülünk. Megkapjuk az anya, az apa és a családjaik világképét. Ez már elindít minket valamilyen úton minket, hogy milyen döntéseket hozunk, milyen irányba indulunk.

Megkapjuk a közösségét, ahol felcseperedünk, az iskolákét és tanárokét, akik utunk során egy időre mellénk szegődnek. Megtapasztaljuk barátaink, szerelmeink, példaképeink értékrendjét.

Belénk ivódnak olvasmányaink, szórakozásaink, megtekintett filmjeink üzenetei.

Már ebből is látszik, hogy életünk során nagyon sok hatás ér minket, ami mind befolyásol így vagy úgy.

Döntéseink, korábban tapasztalt mintákból, elsajátított attitűdökből erednek.

Ha a megfutamodást tanultuk meg, akkor ilyen döntéseket fogunk hozni, ha a konfrontáció vált általános mintánkká, akkor akarva akaratlanul, de harciasan fogunk fellépni életünk számos területén.

A döntéseink nem a sajátjaink, hanem a múltunk és jelenünk, és esetleges jövőnk megnyilvánulásai.

Ha számítunk valamire a jövőben, ahhoz igazítjuk teendőinket. Ha el akarunk érni valamit, úgy határozunk a mindennapokban, hogy elérjük azt.

Tanult mintáink megtestesülései vagyunk.

Jön a kérdés, hogy akkor mégis hogyan érhetnénk el, hogy a döntéseink valóban a mieink legyenek.

A kulcsszó a tudatosság. Hosszú, kitartó, és fáradságos munka során felismerhetjük a mintáinkat, mit miért teszünk. Mit kaptunk a családunktól, mit a kedvelt zenéinktől.

Ha tudatosan odafigyelünk magunkra, és a környezetünkre, könnyebbé válhatnak a mindennapjaink. Hogy egy divatos kifejezéssel éljek, megtaláljuk önmagunkat.

Én, mint coach, tanácsadó és mentor segítek az ügyfeleimnek, és bárkinek, aki hozzám fordul, hogy tudatosabban élhessen.

Hiszem, hogy a tudatos élet mindenki számára elérhető, csupán nem szabad feladni az utazást.

Én úgy hívom, mikor valaki megtalálta önmagét, hogy megismerte a valóját.

A tudatos élet eléréséhez, rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre… De ez már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoketamas.blog.hu/api/trackback/id/tr756457699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása