Az ember ítélkezik. A mi fajunk már csak ilyen. Ha meglátunk valamit, igen rövid idő alatt el tudjuk dönteni, hogy tetszik-e vagy sem, szeretjük-e a látványát vagy sem. Ez igaz a többi érzékszervünkre is, ha hallunk, tapintunk, ízlelünk, szagolunk, megérzünk egy darabkát az éppen aktuális környezetünkből, akkor ítéletet is mondunk felette. Az agyunk így teszi egyszerűbbé az életünk.

Tény, hogy ezáltal egyszerűbbé vált minden, és segít minket abban, hogy eligazodjunk és túléljünk a világban. Azonban ahhoz, hogy a mindennapjainkban a gyors ítéletalkotás hatékonyabbá tegye az életünk, agyunk mintákat alkotott. Minden, és mindenki be van sorolva valamilyen rublikába az elménkben. A kis rublikák pedig nagyobb halmazok részeit alkotják (a jó, rossz, szép, csúnya, szeretem, nem szeretem stb.). Az, hogy mi alapján sorolódnak egyes zenék, parfümök, érzések és emberek valamelyik halmaz egy rublikájába, sok mindentől függ. Függ attól, hogy mit tanítottak nekünk, mi ragadt ránk a környezetünkből, mit lestünk el a példaképeinktől, mit olvastunk, mit mondanak a barátaink, milyen személyes tapasztalataink vannak az adott dologgal. Például lehet, azért utálja valaki a spenótot, mert gyerekként mindig beléerőszakolták. Ettől függetlenül, akár a kedvenc étele is lehetne, de valami gátat szab benne, mert a spenót a” nem szeretem”, „rossz” halmaz egyik eleme…

Ha már valami elhelyeztünk magunkban, akkor igen sok időbe telik azt áthelyezni máshova (extrém esetek például a fóbiák és a fétisek).

Amikor meg is próbálkozunk vele, gyakran sikertelen lesz a kísérletünk, mert az eredményhez át kell programoznunk az agyunkat. Az emberi agy pedig a legösszetettebb ismert szerkezet.

Remek eszközök állnak rendelkezésünkre, ha programozni szeretnénk. Elkezdhetünk mantrázni, vagy meditációval, hipnózissal mélyebben dolgozni a céljainkért. Az NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) pedig szinte erre lett kitalálva,

Agymosásra is adhatjuk a fejünket, ami a legalaposabb módszer, csak sajnos túl sok negatív konnotációja van az emberek elméjében. Maga a szó sem hangzik szépen, „agymosás”. A történelem során túl sok negatív jelentésréteg rakódott rá, és mindenki azt hiszi, hogy csak kínzással, éheztetéssel és drogokkal lehet végezni. Ez egy téves elgondolás. Tény, hogy nagyon sokszor rossz célra, rossz eszközökkel végezték. Az agymosás tulajdonképpen az agy alapos átprogramozása az agynak, és aki ért hozzá, az egy folyamat során segíthet abban, hogy az agy úgy programozódjon át, ahogy azt az adott ember szeretné. Lehet apróbb dolgokat, de idővel mélyebb berögzüléséket is megváltoztatni. Amire szükség is van a mai világban, amelyben mindenfelől manipulálni akarnak minket.

Egy jobban elterjedt módszer a programozáshoz, mikor szokásunkká válik valami. Csináljuk, napról napra, mígnem már ösztönösen végezzük, ezáltal az attitűdjeink és gondolataink is változnak majd. Érdemes foglalkozni magunkkal. Megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoketamas.blog.hu/api/trackback/id/tr926477869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása