Téged mi motivál? Pénz, szeretet, hatalom, siker, elfogadás, biztonság… ?

Ezek a leggyakrabban hallható témák. Mindenféle tanulmányokat lehet olvasni arról, hogy a jó főnök/tanár/ akárki, akinek ez (is) a feladata, hogyan csinálja, vagy éppen hogyan kellene csinálnia. Mindenfelé olvashatjuk az okosabbnál okosabb emberek okoskodásait. Csak általában magát az embert hagyják ki a tanulmányokból.

Tény, hogy vannak olyan módszerek, amik talán univerzálisnak nevezhetőek, mint például a fentebb említettekkel való munka, de akár Maslow szükségletpiramisát is alapul vehetjük. Amíg egy alsóbb szint nincs kielégítve, addig nem lehet tovább lépni és „felsőbb” szükségleteknek eleget tenni.

maslow_piramis.jpg

Szerintem lehet. Nem minden esetben, mindig, mindenkinél, de lehet.

Én azt mondom, minden relatív, semmi sem állandó, nincs olyan faktor, ami minden egyes emberre ugyanúgy hatna. A főnököknek is ezért van sokszor nehéz dolga, mert megtanultak egy, vagy kettő motivációs technikát, amit használnak is jobb esetben, de ez így nem megoldás, mivel soha nem lehet mindenkinek megfelelni. A főnök a hibás? Nem. Vagy a beosztott? Nem. Kicsit mindketten, de inkább az a világrend, amelyben élünk. Ami mindenkit beszorít az általa preferált keretek közé. A legtöbb ember ezzel nem is törődik, de miért is tenné, ilyen a világ, és csak akkor lehet életben maradni, ha a „nagyok” szabályai szerint játszunk. Ezért is (pár másik ok is van természetesen) van annyi beszürkült, életunt, kiüresedett ember körülöttünk, mert nem a saját életüket élik, ami kellene. Obama anno azt ígérte „változás”, nem lett belőle semmi. Hogy miért hozom fel az innen oly távoli Amerikát? Már a Rammstein is megénekelte, hogy Amerikában élünk. A világ egy nagy USA, akkor elvárható lenne, ha ott van valami pozitív változás, az ide is kihasson. Nem történt.

Én hiszem, hogy tudunk változtatni.

Hogy visszatérjek a rövid kitekintő után a motiváció témájához. Nekünk kell tisztábban lennünk azzal, hogy mi motivál minket, így magunkat is motiválhatjuk, vagy teremthetünk egy olyan környezet magunknak, amely nem tesz agyhalottá. Ha főnök vagy nem várható el, hogy mindenkinek megfelelj, de segíthetsz egy olyan tér és légkör megalkotásában, amiben égigérő paszulyként az emberek kiteljesedhetnek, amennyire lehet.

Hogyan is tudhatnád meg, hogy téged mi motivál a leginkább, és mi azok, amelyek talán kevésbé, de hatnak rád? Figyelj oda magadra.

A falanszter falait, s kapuit mi is ledönthetjük.

300mot.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szoketamas.blog.hu/api/trackback/id/tr146575065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása