Van pár olyan fogalom, amit szívesen eltörölnék. Olyan, ami bár ne jellemezné az embert. Ilyen például a vakbuzgóság, a fundamentalizmus…

Ha rajtam múlna az összes csökött, aki valamilyen vallás, vagy egyéb elavult eszme alapján gyűlöletbeszédeket tart, kiközösít, uszít és üldöz másokat, kiraknám egy sivatag közepére felszerelés nélkül, lássuk a hitük megmenti-e őket.

Félreértés ne essék, és elfogadom, hogy vannak olyan emberek, akik mélyen vallásosak. Tegyék, az ő dolguk. Azzal van bajom, amikor emiatt erkölcsileg és más módokon is felsőbbrendűnek tartják magukat másoknál. Bezárkóznak és gyűlölködnek.

Miért bűn, ha valaki homoszexuális, vagy disznót eszik? Miért bűn házasságon kívüli aktív szexuális élet? Sorolhatnám a végtelenségig, hogy hol van a baj. Mindenhol.

Jézus, tényleg gyűlölködésre és mások emberszámba sem vevésére tanított? Mohamed tényleg azt akarta volna, hogy ártatlanok öngyilkos merénylőkké váljanak?

A tanításokat és a szent könyveket egyszerűen félre értik, vagy szándékosan félreértelmezik.

Az is előfordult már, hogy nem is az adott vallás korai időszakából, vagy magából a szent könyvükből vett írásokat követnek, hanem későbbi, már kifordított magyarázatokat.

Az egyházak egész egyszerűen beszűkítik a hívek világát, és elzárják őket megannyi csodás dologtól.

A keresztény egyháznak jót is köszönhetünk, például Európa felemelkedését, a törzsek megszűnését, a nemzetállamok kialakulását.

Azonban mégiscsak több a bűn, amit elkövetett, ahogy a legtöbb egyház esetében is.

Isten vagy istenek nevében ölni nagyobb bűn, mint nélkülük, mert a felelősséget szépen áthelyezik a felsőbb hatalomra.

„Isten mondta, hogy megtegyem. Istenért tettem.”

Gyomorforgató.

Még egyszer kiemelném, hogy lehet hinni bármiben, de nem kell mindent elhinni, és komolyan venni. Azokat a könyveket jó sok éve írták. Sok tekintetben már elavultak.

És ha egy valamit betartasz belőle, mert azt a szent könyv írta, akkor tarts be mindent! Akkor ne szelektálj, hogy csak azt tartod be, amit szeretnél, vagy csak akkor hivatkozol rá, amikor kényelmes…

Én úgy vélem, hogy haladni kell a korral és a vakbuzgóság ideje lejárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoketamas.blog.hu/api/trackback/id/tr436606187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása