Támogatom, hogy a közösségi médiák által egy egészen forradalmi felület jelent meg az aktivisták, jogvédők és mindenki számára. Támogatom, hogy olyan videók is készülnek, amelyek segítenek felnyitni a szemünket olyan társadalmi problémákra, melyek talán elsőre sokak számára nem is tűnnek problémának. (Természetesen, rengeteg elfogult, beszűkült világképű mozgóképpel is találkozhatunk, melyek nem akarnak mást, mint manipulálni, de ez már egy másik történet…).

A #Likeagirl kampány szándékosan vagy nem, de része a nemek egyenlőségét szorgalmazó kezdeményezéseknek, pedig „csupán” arról szól, hogy mit is jelent, ha azt mondjuk: „mint egy lány”.

Nem hangzik erősnek, ugye? Ha azonban jobban belegondolunk, és a teljes képre figyelünk, már más lesz a véleményed. Talán. Mindenki másképp gondolkodik,

Mint egy lány. Számodra mit jelent a mondat? Mit érzel, ha azt mondják neked, hogy:

Úgy ütsz, mint egy lány.

Úgy futsz, mint egy lány.

Annyi időt töltesz a fürdőben, mint egy lány...

Ha férfinak mondanak a fentiekhez hasonlókat, akkor azt valószínűleg sértésből mondták, hogy felhúzzák az agyát, és megnyomják benne a „csak azért is” gombot.

Lehet, hogy szimpla tahóságból hangzott el, hogy valakit a férfi mivoltában szégyenítsenek meg. Akárhogy is nézzük, egy srácnak, férfinak rettentően sértő tud lenni, ha ilyet kap.

De miért?

A lányoknak is gyakran mondanak ilyen szövegeket, és nekik és sértő szándékkal, vagy valami 500 éves világkép rögzülésének csökevényeként, esetleg egy elavult tanító jellegű eszközként alkalmazva. A lányok és nők, ugyanúgy pejoratívan értelmezik, ha hasonló megjegyzéseket kapnak.

A gyerekeknek még nincsenek ilyen képzeteik ha azt hallják, "mint egy lány". Ez később telepszik rá a lelkekre és az elmékre, amikor a nemiség már szerepet játszik a mindennapokban.

A mai napig élnek azon sztereotípiák, amelyek szerint a férfiak többre képesek, akár felsőbbrendűek. Baromság. A két nem egyenlőnek születik, csak a társadalom tolja el a határokat.

A nők képesek ugyanarra, amire a férfiak, csupán egy lényegi különbség van. A férfiak fizikálisan alapvetően erősebbek, persze vannak kivételek szép számmal, de ennyi.

Miért válik sértéssé, hogy mint egy lány? Véleményem szerint ez a korábbi korok maradványa, ami remélhetőleg hamarosan kihal.

Zárógondolatként megjegyezném, hogy azt is gyakori használatban van, hogy, "mint egy férfi" (mintha férfi lennél...stb.). Ezt kevesebbszer hangzik el pejoratív értelmében, de így is sokszor eszköz arra, hogy nőket megsértsenek nemi identitásukban, vagy pasikat a férfiasságukban.

Figyeljünk, mikor, kinek, mit mondunk. A rasszista, szexista és egyéb megnyilvánulások, másokat vérig sértenek, és egy kifejezés, egy beszólás életeket tehet tönkre.

Nem azt mondom, hogy teljes nyelvi uniformizálás szükségeltetik, mert nem vagyunk robotok, lehet véleményünk, de nem mindegy azt hogyan közvetítjük.

Íme a kampány videója:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoketamas.blog.hu/api/trackback/id/tr976452189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása